Святий апостол Матій

          Як бути, якщо ти не впевнений, чи своє місце посідаєш у житті, чи своїми справами займаєшся, чи тебе з кимось не переплутали? Наприклад, довірили керування якимось колективом, відділом, а ти й не знаєш, чи надаєшся до такої роботи?

          Можна помолитися до Апостола Матія. Того самого, який «від початку» був при Ісусі, але не входив до грона найближчих, і був впущений ними до свого кола після того, як від Дванадцятьох відпав Юда Іскаріот. І Апостоли вирішили, що потрібно доповнити це число обраних. У Церкві не буває такого, щоб «отряд не заметил потери бойца»! Отож вони кинули жереб, вибрали Матія (див. Діян 1, 15-26), а тепер дехто з неуважних християн може його легко сплутати з Матеєм, котрий не тільки Апостол, а ще і Євангеліст. Насправді ж різняться і ці імена, й ці долі. Для полегшення можна сказати так: ім’я Євангеліста Матея (євр. Mattanja) можна перекласти як Богдан, а Апостола Матія (гр. Matthias) назвати Теодором. Основи їхніх імен – і, безумовно, суть їхнього життя – подібні: Божий дар, Бог дав.

          Матій, за свідченням Діянь Апостолів, був із Господом та Його учнями «від Йоанового хрещення». Тобто він міг чути сказані Предтечею слова про Агнця Божого, а також і голос Отця, що його присутні тоді на Йордані сприйняли за грім. Матій був також свідком воскресіння (про це каже сам св.Петро). За легендами, Апостол Матій проповідував Євангеліє Христа в Юдеї, потім у Кападокії, Колхіді на берегах Каспію і аж до сьогоднішньої Західної Грузії. Підтверджень в історичних джерелах не знайдено. Можливо, він зазнавав гонінь за проповідь і загинув у Колхі. Його імовірні останки зараз знаходяться в Німеччині, у Трірі, в абатстві св.Матія; частина реліквій – у Римі, в базиліці Санта Марія Маджоре. Попри бідність історичних свідчень про його життя та діяльність, Апостол Матій став для віруючих покровителем будівельників, ковалів, теслярів, різників і кондитерів; його заступництва просять безплідні подружжя, а також хлопчики, які приступають до навчання.

          Доповнити число Дванадцятьох запропонував св.Петро, бо ж Апостоли сприймали своє число 12 як вельми значуще – за числом 12 поколінь Ізраїля. Певно, їм не спало на думку, що Бог запланував покликати ревного проповідника – св.Павла, і вибрали собі Матія. Отож якщо ти сумніваєшся, чи ти на своєму місці, чи тебе не переплутали, доручаючи справу, – помолися до св.Матія Апостола. Цілком можливо, що його вибрали «помилково», і не раз плутають з іншим Апостолом. Але хіба це йому завадило стати ревним слугою Христа?

          В іконографії зображається у довгій підперезаній туніці та плащі. Його атрибути: алебарда, книга, меч, сокира, спис – за легендами, знаряддя його смерті.

© 2024 - Паломницький центр При використанні інформації з нашого сайту посилання на https://bpc.org.ua є дуже бажаним.